MARKO SORŠAK – SOKI (bobnar, pedagog)

Začelo se je 1991 »YOU COULD BE MINE« (Guns N‘ Roses) … je pesem, ki je novembra davnega leta 1991 Marka Soršaka Sokija tako očarala, da se je odločil postati bobnar. In tako se je pričela pisati srečna zgodba tudi za marsikaterega slovenskega osnovnošolca. 

Soki je za bobne je prvič sedel leta 1992. Od takrat so neločljivi. Z igranjem bobnov je Soki našel svoje poslanstvo, ki ga združuje z dobrodelnostjo.


Dobrodelni projekt “20 za 20”

Potem ko je Marko Soršak Soki ugotovil, da slovensko glasbeno sceno obvladuje že polnih 20 let, se je, značilno zanj, odločil 20. bobnarski rojstni dan praznovati nekoliko drugače – z glasbeno – dobrodelnim projektom “20 za 20”. Z dvajsetimi slovenskimi izvajalci je Soki posnel 4-urni dokumentarni DVD “20 za 20”, kjer je vse izvajalce obiskal na koncertu ali vajah, z njimi odigral en komad, izvedel intervju, vse skupaj pa je zabeležila kamera. Spomladi 2014 je izšel DVD in od tega dne dalje se je glasbena prihodnost številnih slovenskih osnovnih šol korenito spremenila in še vedno se spreminja.


Spomladi 2014 je izšel DVD

Namreč DVD ni klasično romal na prodajne police. Svoje mesto je našel na skrbno izbranih točkah po Sloveniji, kjer je zanj še danes moč oddati donacijo. V letu dni se je preko donacij zbralo toliko sredstev, da je Soki v šolskem letu 2014/2015 obdaril 13 slovenskih osnovnih šol, ki so prejela glasbila v povprečni vrednosti 1000 €. Ko se je prodaja DVD-jev zaključila, pa svoje poslanstvo nadaljuje z organizacijo dobrodelnih dogodkov. Na njih zbira sredstva za nakup glasbil. Do sedaj je bilo tako skupno obdarjenih že več kot 60 osnovnih šol iz celotne Slovenije.Podpora projekta

Projekt so podprli številni posamezniki, podjetja, različne organizacije, glasbeniki, športniki in druge medijsko znane osebe. Za projekt je donirala celo kanadska tovarna činel Sabian, kot prvi lokalni projekt pa ga je podprlo celo japonsko podjetje Tama.


Vrhunec “20 za 20” projekta

Vrhunec “20 za 20” se je zgodil 13. aprila 2015, ko je projekt gostil predsednik države Borut Pahor. V predsedniški palači se je prvič v zgodovini Slovenije postavil koncertni oder in odvil pravi rock koncert.Nastop

Nastopilo je 10 slovenskih OŠ, na vokalu pa so se jim pridružili znani slovenski izvajalci. Velike finale pa se je zgodil, ko je za bobne sedel sam predsednik Borut Pahor in odigral pesem “Nisem več s tabo” skupaj z Big Foot Mama..


“20 za 20” gre dalje

“20 za 20” gre dalje, tudi ko so sanje že presežene. Število podpornikov in prijateljev projekta postaja vse večje dan za dnem. Z glasbili je bilo obdarjenih že več ko 50.000 otrok, vendar motivacija ekipe “20 za 20“ ni bila še nikoli večja. Želja, omogočiti vsem otrokom glasbeno udejstvovanje postaja še močnejša, zato gremo do 100 obdarjenih šol….


ZMAGUJTE Z NAMI

MI GREMO DO KONCA!

…in na koncu bomo še zmeraj igrali rock’n’roll.